Retransmissió del ballet "La bella dorment"


Carregant

El proper dimecres, 19 de març, a un quart de nou del vespre, el Teatre Pricnipal d'Arenys de Mar transmet en directe i via satèl•lit des de la Royal Opera House de Londres, el ballet La bella dorment, de Txaikovski.

La bella dorment és un ballet en un pròleg i tres actes, amb música de Piotr Ilitx Txaikovski, llibret d'Ivan A. Vsevoloixki i Marius Petipa i coreografia d’aquest darrer, que es va estrenar al Teatre Mariinski de Sant Petersburg el gener de 1890. L’obra està basada en el conte infantil homònim, escrit per Charles Perrault, l'any 1697, i revisat més tard pels germans Grimm.

Es tracta d’un dels tres ballets que va escriure el compositor rus i que varen ser estrenats entre els anys 1877 i 1892. Tots ells, prenent com a referència contes i llegendes. Els altres dos són El llac dels cignes –estrenat el 1877- i El Trencanous –estrenat el 1892-.

La bella dorment es representà per primera vegada a la Royal Opera House l’any 1939, i fou l’espectacle que reobrí el coliseu, desprès de la Segona Guerra Mundial. En aquella representació del 20 de febrer de 1946, Margot Fonteyn ballà el paper de la princesa Aurora, i Robert Helpmann fou el príncep Florimond / Désiré. Els dos mateixos protagonistes que l’havien estrenat, poc abans de l’inici del conflicte. El 2006, seixanta anys desprès d’aquesta producció, es recuperà l’escenografia i els dissenys originals d’Oliver Messel, que són els quins veurem en la transmissió de dimecres.

En aquesta ocasió, els dos ballarins principals del Royal Ballet, Sarah Lamb i Steven McRae, interpretaran els dos protagonistes, en un espectacle que es podrà veure en directe en 1.400 cinemes de 32 països.

La història és per tots coneguda, tan pel conte en si mateix, com per la pel•lícula d’animació de Walt Disney. El rei Florestán i la seva esposa celebren el naixement de la seva filla Aurora. Les fades convidades li van atorgant els seus presents i virtuts, fins que irromp la fada Carabosse i fa caure una maledicció sobre la princesa. Afortunadament, la Fada dels Lilàs no havia fet el seu regal, i alleugereix el pervers encanteri dient que Aurora quedarà dormida i sols la podrà despertar un petó d’amor.

En la festa del setzè aniversari, Aurora es punxa amb una filosa que li ensenya Carabosse disfressada d’àvia. La Fada dels Lilàs fa dormir tota la cort i envolta el palau d’un espès bosc. I cent anys desprès, apareix un príncep que és guiat per la fada cap a l’interior del palau. Com s’acostuma a dir, la resta ja es història... Veu la princesa, li fa un petó, Aurora es desperta, i final feliç que, en el cas del ballet, finalitza amb l’entrada en escena de diverses parelles de personatges de contes i amb un pas de deux de la princesa Aurora i el príncep Désiré.

La transmissió tindrà una durada aproximada de 180 minuts, amb dos intervals. Les entrades costen 16 euros el mateix dia, i 13 si es compren anticipadament a www.teatreprincipal.cat, fins el diumenge, 16 de març.

La propera proposta de la temporada serà el diumenge, 30 de març, a les cinc de la tarda, des del Teatre Bolshoi de Moscou. Es tracta del ballet Marco Spada, de Daniel-François-Esprit Auber.

Direcció musical: Valery Ovsyanikov

Coreografia: Marius Petipa

Intèrprets:

Sara Lamb – Princesa Aurora-

Steven McRae – Príncep Désiré-

Video: